VWO

VWO staat voor voorbereidend wetenschappelijk onderwijs en duurt zes jaar. VWO bestaat uit het atheneum en het gymnasium. Het VWO kun je bij ons ook tweetalig volgen. Het VWO is vooral bedoeld als vooropleiding voor je studie aan de universiteit. Daarnaast kun je na het VWO natuurlijk ook kiezen voor een HBO-opleiding.

Atheneum

Het atheneum is één van de richtingen van het VWO. Het verschil tussen atheneum en het gymnasium is dat je in de onderbouw van het gymnasium de vakken Latijn en Grieks krijgt aangeboden en in de bovenbouw in tenminste één van deze twee talen examen doet.

Gymnasium

In de eerste klas maak je kennis met het vak Latijn. Met dit vak verrijk je je basiskennis op het gebied van talen en je kunt na één jaar een bewuste keuze maken tussen atheneum en gymnasium. Als je gymnasium kiest, dan krijg je in de tweede klas Latijn én Grieks. Om uiteindelijk je gymnasiumdiploma te halen, moet je in ieder geval in één van deze klassieke talen examen doen.

Tweetalig onderwijs

Als je beschikt over een goed taalgevoel én als je leren gewoon leuk vindt, dan is tweetalig onderwijs misschien iets voor jou. Tweetalig VWO is dé opleiding om buiten je stads- en zelfs landgrenzen te kijken en een echte wereldburger te worden. Zes jaar lang werk je op de volledige gecertificeerde afdeling van het Stedelijk Dalton Lyceum aan je beheersing van de Engelse taal en de vaardigheden en eigenschappen van een “global citizen”. Je volgt minimaal de helft van je vakken in het Engels. De tweede taal is tijdens deze lessen niet alleen de instructietaal, maar ook de communicatietaal. De docent, jij en jouw klasgenoten spreken onderling Engels.

In klas 3 doe je het ‘First Certificate in English’ examen en ‘Cambridge Certificate in Advanced English’ in klas 4. In klas 5 en 6 staat in het teken van het International Baccalaureate examen. Met het behalen van het ‘A Level English Language’ certificaat behaal je het hoogste niveau voor een niet-native speaker.

Daltononderwijs op het VWO

Elke dag is er van 9.00 uur tot 9.50 uur een Daltonuur. Je hebt dan geen klassikale les, maar mag zélf kiezen bij welk vak je gaat zitten en welke opdracht je gaat doen. Je schrijft je van tevoren in bij een bepaald vak, maar je kunt ook in de mediatheek, een computerlokaal of de studieruimte gaan zitten. Je kunt tijdens het Daltonuur individueel werken, maar je kunt ook afspreken om een groepsopdracht te doen. De aanwezige docent begeleidt je daarbij.

Onderbouw

Om de overstap van de basisschool naar de middelbare school goed te begeleiden kiezen wij ervoor om alle brugklassen dagelijks te laten opstarten met hun mentor. Dit noemen we ook wel de dagstart. Tijdens deze dagstart worden studievaardigheden aangeleerd, worden de leerlingen gecoacht op hun studievoortgang en bespreken we hoe het met de klas, maar ook met jou als individu gaat.

Leerjaar 1 is opgedeeld in atheneum/gymnasium en tweetalig atheneum/gymnasium. In alle klassen wordt op VWO-niveau lesgegeven en bieden we het vak Latijn aan.

Leerjaar 2 is opgedeeld in atheneum, gymnasium, tweetalig atheneum en tweetalig gymnasium. Aan het einde van het tweede leerjaar wordt een definitieve keuze gemaakt voor de studierichting HAVO, atheneum of gymnasium.

Bovenbouw

Als je in leerjaar 4 komt, zit je in de bovenbouw. In de bovenbouw volg je het profiel dat je aan het einde van het derde jaar gekozen hebt. Door de decanen en je mentor word je begeleid bij het maken van de juiste keuzes. Zo weet je zeker dat je een profiel kiest dat bij je past!

Natuur en Techniek
Met dit profiel ontwikkel je jouw technische en analytische vaardigheden. Ben je goed in rekenen, houd je van het oplossen van problemen en ben je geïnteresseerd in milieu, natuur en water, dan is dit een heel geschikt profiel voor jou. Een vervolgstudie in de bouwkunde, elektrotechniek of milieukunde sluit goed aan bij dit profiel.

Natuur en Gezondheid
In dit profiel leer je over het onstaan van dingen en hoe ze werken. Je ontwikkelt je technische en analytische vaardigheden. Ben je goed in exacte vakken en ben je geïnteresseerd in de gezondheid en het milieu, dan is dit een heel geschikt profiel voor jou. Een vervolgstudie in de voedingsmiddelentechnologie, biomedische wetenschappen of gezondheidswetenschappen sluit goed aan bij dit profiel.

Economie en Maatschappij
Ben jij goed in wiskunde en ben je geïnteresseerd in economie en de zakenwereld, dan is dit een heel geschikt profiel voor jou. Met dit profiel ontwikkel je jouw rekenvaardigheden en analytische vaardigheden. Een vervolgstudie in de economie, bedrijfskunde of rechten sluit goed aan bij dit profiel.

Cultuur en Maatschappij
Heb jij een talenknobbel, vind je het leuk om creatief bezig te zijn, en ben je geïnteresseerd in de geschiedenis en wereld om je heen, dan is dit een heel geschikt profiel voor jou. Met dit profiel ontwikkel je jouw taalvermogen en algemene kennis. Een vervolgstudie in de media, communicatie of journalistiek sluit goed aan bij dit profiel.

Xtra bij Dalton

CSM-programma
In je rooster is iedere week een vaste middag vrijgemaakt voor culturele, sportieve en maatschappelijke activiteiten.

Culturele activiteiten: We hebben een ruim aanbod aan toneel-, dans- en cabaretvoorstellingen. Deze voorstellingen zijn soms buiten de deur, maar vaak ook binnen de muren van onze school, want we hebben ons eigen theater! Daar kun je genieten van de kunsten van professionele artiesten en je kunt er ook zélf aan de slag met allerlei dans-, drama- en muziekprojecten.

Sportieve activiteiten: Regelmatig worden er sporttoernooien georganiseerd. De volgende sporten komen aan bod: softbal, voetbal, volleybal, badminton, tafeltennis, korfbal en basketbal. Ook worden er clinics georganiseerd waar je kunt kennismaken met minder bekende sporten, zoals sportklimmen, kanoën, squashen en ligfietsen.

Maatschappelijke activiteiten: Het Stedelijk Dalton Lyceum vindt het belangrijk dat je leert om iets voor een ander te doen, ook als je er niet voor wordt betaald. In de onderbouw worden zulke activiteiten gestimuleerd door middel van een puntensysteem. Het gaat hier dan om activiteiten binnen de school, bijvoorbeeld de leerlingenraad, de theatertechniekploeg en de feestcommissie. In de vierde klas kun je ook een brugklasmentor helpen door leerlingmentor te worden.

Eigen theater
Wij hebben in het schoolgebouw ons eigen theater. In dit theater worden niet alleen de dramalessen gegeven, er gebeurt veel meer. Je krijgt de mogelijkheid om achter de schermen te werken en zo je te verdiepen in theatertechniek. Ook krijg je de mogelijkheid om in het theater presentaties te houden. Wij zijn er trots op dat vele van onze leerlingen op eigen initiatief concerten en lezingen hebben georganiseerd.

Internationalisering
Binnen alle leerjaren zijn er excursies gericht op wereldburgerschap. In klas 5 is hiervan het hoogtepunt de stedenreis van vijf dagen naar een Europese stad. Wanneer je een tweetalige opleiding volgt, kun je deelnemen aan een aantal internationale activiteiten. Denk hierbij aan een weekverblijf bij een gastgezin in London of een uitwisseling met een high school in Amerika.

8 extra examenvakken
Bij ons kun je naast de verplichte vakken ook bewegen, sport en maatschappij, muziek, drama, beeldende vorming, filosofie, bedrijfseconomie en maatschappijwetenschappen, natuur leven en technologie als examenvak volgen.

 

Kom kennismaken en ga mee op Expeditie Dalton! Onderaan deze pagina kun je je aanmelden.

Ga mee op Expeditie Dalton en meld je hier aan

 

woensdag 02 december 2020 van 15.00 - 16.30 uur - Gymnasium, de klassieken voor de leerling van nu

 

 

Informatieavond voor ouders van leerlingen uit groep 8


donderdag 10 december 2020 van 19.30 - 21.00 uur

U bent welkom op onze locatie aan de Overkampweg (vwo), of u kunt deelnemen via Microsoft Teams. U kunt uw keuze maken bij het aanmelden voor deze avond.

Stedelijk Dalton Lyceum
Overkampweg
Overkampweg 125
3318 AN Dordrecht
078-6182978
overkampweg@dalton-dordrecht.nl
Facebook Facebook
Daaromdalton