VMBO kader/basis

De meeste leerlingen in Nederland krijgen van de basisschool een VMBO-advies. Het VMBO is voluit geschreven het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs en duurt vier jaar. Binnen het VMBO zijn weer vier verschillende niveaus. Als je het advies basis (BB) of kader (KB), hebt gekregen, dan kun je inschrijven op het Stedelijk Dalton Lyceum, Vakcollege.

VMBO basis

Als je vooral praktisch ingesteld bent en veel liever uit de praktijk leert dan uit boeken, dan is de basisberoepsgerichte leerweg geschikt voor jou. Je krijgt bij de basisberoepsgerichte leerweg minder theorie dan de kaderberoepsgerichte leerweg. Je doet examen in algemene vakken en een beroepsgericht vak. Met een BB-diploma kun je doorstromen naar een MBO-opleiding op niveau 2 of 3.

VMBO kader

Deze leerweg past bij jou, als je theorie het liefste leert in de praktijk. Je doet examen in zowel algemene vakken als een beroepsgericht vak. Met zowel een VMBO kader- als een VMBO TL-diploma kun je doorstromen naar een MBO niveau 3 of 4.

Daltononderwijs op het VMBO

Elke leerling is uniek en heeft zijn eigen (leer)route. Zo heb je de kans om vakken op een hoger niveau te volgen. In het schooljaar 2019-2020 zijn er binnen de basisberoepsgerichte leerweg 26 examens en 12 schoolexamens op kaderberoepsgericht niveau afgerond. Binnen de kaderberoepsgerichte leerweg zijn 14 examens op TL-niveau afgerond. Dit betekent dat leerlingen op een hoger niveau examen hebben gedaan. Wij zijn hier erg trots op!

Begeleiding

Soms komt de mentor tot de conclusie dat je extra hulp nodig hebt. Het kan gebeuren dat je dyslexie of dyscalculie hebt, je veel moeite hebt om je te concentreren in de klas, of dat je met iemand wil praten omdat je niet goed in je vel zit. Daarvoor hebben wij leer- en gedragscoaches op school. Als dat niet voldoende is, kan er ook andere hulp ingeroepen worden vanuit het ondersteuningsteam. In het ondersteuningsteam zit onder andere een OK-coach, die jou en jouw familie ook thuis kan ondersteunen. Als er extra ondersteuning nodig lijkt, wordt dit natuurlijk altijd eerst met jou en jouw ouder(s) /verzorger(s) besproken. Wij vinden het vooral heel belangrijk dat het goed gaat met jou! Als jij je namelijk goed voelt, gaat het vaak ook goed op school.

Onderbouw

In het eerste jaar ga je al in de praktijk aan de slag. Je kunt in de brugklas kennismaken met onze profielen: Economie & Ondernemen, Horeca, Bakkerij & Recreatie, Techniek en Zorg & Welzijn. Later maak je een keuze uit deze vier profielen, die je in de bovenbouw verder volgt. De decanen en je mentor begeleiden je bij het maken van de juiste keuzes. Zo weet je zeker dat je een profiel kiest dat bij je past!

Bovenbouw

Als je in leerjaar 3 of 4 komt, zit je in de bovenbouw. In de bovenbouw werk je heel gericht naar je eindexamen toe. In de bovenbouw volg je het profiel dat je aan het einde van het eerste jaar gekozen hebt. Toch niet op je plek? Wisselen van profiel kan, in goed overleg.

Techniek
Als je in de onderbouw het vak techniek volgt, krijg je zowel les in het Sciencelab als in de grote technieklokalen. In het Sciencelab werk je bijvoorbeeld met 3D-printers, drones en computers. In de bovenbouw krijg je het vak PIE, wat Produceren, Installeren en Energie betekent. Je krijgt nu vooral les in de grote technieklokalen. Je kan nog geen echt beroep leren, want daarvoor moet je nog doorleren op het MBO, maar je maakt al wel een serieus begin! Wanneer je je VMBO techniek-diploma wilt halen, zijn de vakken wiskunde en nsk (natuur-/ scheikunde) verplicht.

Economie & Ondernemen
Dit is een heel breed profiel waarmee je veel kennis opdoet die je helpt in het bedrijfsleven. Ben jij goed in wiskunde en ben je geïnteresseerd in economie en de zakelijke onderwerpen in het leven, dan is dit een heel geschikt profiel voor jou. Met dit diploma kun je later als receptionist bij een bank of hotel aan de slag of een administratieve functie uitoefenen. Ook zou je in een winkel kunnen werken als verkoper, inkoper, etaleur of magazijnmedewerker van jouw favoriete modezaak. Als je je VMBO economie-diploma wilt halen, moet je natuurlijk het vak economie volgen. Daarnaast kies je uit wiskunde of Duits.

Horeca, Bakkerij en Recreatie
Als je kiest voor het profiel HBR, leer je veel over de gastvrijheidsindustrie. Zo leer je te koken voor groepen mensen, ga je maaltijden serveren in ons restaurant en zorg je ervoor dat je gasten het naar hun zin hebben. Ook leer je bakken in onze bakkerij. Met een vervolgstudie in het MBO kun je met dit profiel werken als gastvrouw/gastheer, bakker of steward(ess). Bij dit profiel moet je het vak economie volgen en mag je een keuze maken tussen de vakken wiskunde en Duits.

Zorg & Welzijn
Dit is het profiel waarmee je wordt klaargestoomd voor de wereld van de gezondheidszorg. Ben jij iemand die graag klaarstaat voor anderen, heb je veel geduld en kun je goed luisteren? Dan is dit profiel misschien geschikt voor jou! Er zijn altijd mensen die extra zorg nodig hebben, zoals ouderen, gehandicapten, maar ook kinderen. Het vak dat je moet volgen is biologie.

Xtra bij Dalton

Keuzedelen
In zowel leerjaar 3 als leerjaar 4 volg je keuzedelen. Dit zijn vakken zoals Multimedia Producten Maken of Mode & Design.Je kiest deze vakken zelf en ze tellen mee voor je examen. Keuzedelen wisselen elk jaar, zodat er altijd wel een keuzedeel is, wat jij interessant vindt! Soms zijn enkele keuzedelen verplicht, zoals bij HBR, maar je kunt altijd minstens één compleet ander keuzedeel kiezen dan het profiel wat je volgt. Zo kan je bijvoorbeeld, terwijl je het profiel Techniek volgt, kiezen voor het keuzedeel Recreatie.

10 praktijkuren per week vanaf leerjaar 1
Vanaf het eerste jaar dat je bij ons op school komt, krijg je minimaal tien lesuren praktijk per week! Dat is vrij uniek, want op de meeste VMBO-scholen krijg je pas praktijkuren vanaf leerjaar 3!

Examens op een hoger niveau
Blink jij uit in een of meerdere vakken? Dan heb je de mogelijkheid om dat vak of die vakken op een hoger niveau te volgen. Je doet dan ook op een hoger niveau examen in die vakken. Dit komt op je diploma te staan, waardoor je meer kans hebt door te stromen naar een hogere MBO-opleiding.

Leerwerktraject
Als je het heel lastig vindt om te leren uit boeken, bieden wij vanaf leerjaar 3 ook een leerwerktraject aan, de Dalton Vakopleiding. Met dit traject kom je minder op school en ga je meer leren in de praktijk bij bedrijven. Met dit traject kun je ook verkort doorstromen naar het MBO.

 

Nieuwsgierig geworden naar het Dalton Vakcollege? Kom naar Expeditie Dalton op een woensdag- of vrijdagmiddag. Onderaan deze pagina kun je je aanmelden. 


Je bent van harte welkom!

 

 

Ga mee op Expeditie Dalton en meld je hier aan

 

woensdag 02 december 2020 van 15.00 - 16.30 uur

Een les Zorg & Welzijn. En wie dacht dat Zorg & Welzijn alleen voor meisjes is, heeft het mis. Onze stoere meneer Karimi zal vandaag samen met mevrouw Darkaoui jullie kennis laten maken de ins en outs van Zorg & Welzijn. Het kan zijn dat jullie leren koken voor ouderen, een EHBO-les krijgen of leren hoe je zelf tandpasta kunt maken.
Of
In een les Techniek kun je te maken krijgen met de ‘harde techniek’ waarin je kunt zagen, boren en spuiten, maar ook met de ‘zachte techniek’, zoals het werken met 3d-printers, drones, greenscreens en programmeren. Welke les je hiervan ook krijgt: welkom in de brede wereld van Techniek!
 

 

Stedelijk Dalton Lyceum
Dalton Vakcollege
Leerparkpromenade 300
3312 KW Dordrecht
078-7511000
vakcollege@dalton-dordrecht.nl
Facebook Facebook
Daaromdalton