MAVO/HAVO

Onze MAVO en HAVO bevinden zich in hetzelfde gebouw. Daarom werken we in beide richtingen vrijwel op dezelfde manier. In de bovenbouw merk je wat meer verschil tussen de manier van werken en leren tussen de MAVO en de HAVO. Wil je na de MAVO doorleren op HAVO-niveau? Ook dat kan bij ons op school, in een vertrouwde omgeving en met docenten die je al kent.

MAVO

MAVO staat voor middelbaar algemeen voortgezet onderwijs en duurt 4 jaar. Je kunt aan de MAVO beginnen als je het advies VMBO GL of TL hebt gekregen. De MAVO bereidt leerlingen voor op een opleiding in het MBO (niveau 3 of 4) of doorstroom naar de HAVO.

MAVO gemengde leerweg
De gemengde leerweg is een mengeling van theorie en praktijk. De eerste twee leerjaren zijn de leerwegen GL en TL gelijk aan elkaar. Het niveau en inhoud van de theorie is gelijk aan het niveau van de theoretische leerweg. Vanaf leerjaar 3 kies je een praktijkvak of je gaat door met de theoretische leerweg. Je doet examen in vijf algemene vakken en één praktijkvak.

MAVO theoretische leerweg
Als je je wat algemener wilt ontwikkelen omdat je nog wilt nadenken over wat je later wilt gaan doen, is de theoretische leerweg een goede keuze. Het is dan ook niet gericht op een bepaald beroep, wat bij de andere leerwegen wel meer het geval is. Je krijgt geen praktijkvakken, maar wel allerlei verschillende theoretische vakken.

HAVO

HAVO staat voor hoger algemeen voortgezet onderwijs en duurt 5 jaar. De HAVO bereidt jou voor op het HBO of doorstroom naar het VWO. Heb je het advies HAVO? Dan meld je je aan voor de HAVO/VWO-klas op onze school. In het tweede jaar maak je een definitieve keuze voor HAVO of VWO.

Daltononderwijs op de MAVO en HAVO

In de onderbouw (klas 1 en 2) werken we in DaltonPlus. Je start in een MAVO/HAVO- of een HAVO/VWO-klas. Je krijgt instructielessen van 35 minuten. Daarna kun je kiezen of je bij je docent verder wilt werken aan het vak, of dat je aan een ander vak gaat werken. Niet iedereen heeft namelijk evenveel tijd nodig voor een vak. In de vaardigheidsblokken leer je studievaardigheden. Maar je kunt je ook verder verdiepen in een vak. Ben jij een kei in wiskunde en wil je wel uitgedaagd worden? Of wil jij veel meer weten over geografie? Ook dat kan in een vaardigheidsblok. In DaltonPlus kun je bijna al je werk op school maken. Of dit lukt, hangt natuurlijk wel af van je studietempo en je werkhouding.

Onderbouw MAVO en HAVO  

We werken in de onderbouw vrijwel op dezelfde manier. In het tweede jaar maak je een definitieve keuze voor MAVO of HAVO. Waar je in de onderbouw kennismaakt met allerlei verschillende vakken, maak je in de bovenbouw een keuze tussen de verschillende profielen, met vakken die bij jou passen.

Bovenbouw MAVO

In de bovenbouw denken we samen goed na over welke studie je na de middelbare school wilt gaan doen. Je kunt, als dat nodig is, een dagje meelopen op een MBO. Ook loop je in de derde klas een weekje stage! In klas 3 van de MAVO kies je een profiel: Zorg & Welzijn, Economie of Techniek. Meestal wordt er voor een combinatie van twee sectoren gekozen. Op die manier zijn er meer opties voor de vervolgopleiding.

Economie
Economie is een breed profiel waarmee je kennis op gaat doen die je helpt in het bedrijfsleven. Je bent goed in wiskunde en je bent geïnteresseerd in economie en de zakenwereld.

Zorg & Welzijn
Zorg en Welzijn is het profiel waarmee je wordt klaargestoomd voor de wereld van de gezondheidszorg. Sta je graag klaar voor anderen, heb je veel geduld en kun je goed luisteren? Dan is dit profiel wellicht geschikt voor jou!

Techniek
Techniek vormt een heel belangrijk onderdeel van onze wereld. Er is veel vraag naar technisch personeel. In het technische profiel maak je kennis met alle onderwerpen rondom techniek: voertuigentechniek, metaaltechniek, installatie- en elektrotechniek.

Bovenbouw HAVO

In de bovenbouw kijken we samen welke studie je na de middelbare school wilt gaan doen. Je kunt, als dat nodig is, een dagje meelopen op een HBO. In klas 4 van de HAVO, kies je een van volgende 4 profielen:

Natuur & Techniek
Met dit profiel ontwikkel je jouw technische en analytische vaardigheden. Ben je goed in rekenen, houd je van het oplossen van problemen en ben je geïnteresseerd in milieu, natuur en water, dan is dit een heel geschikt profiel voor jou. Een vervolgstudie in de bouwkunde, elektrotechniek of milieukunde sluit goed aan bij dit profiel.

Natuur & Gezondheid
Ben je goed in exacte vakken en ben je geïnteresseerd in de gezondheid en het milieu, dan is dit een heel geschikt profiel voor jou. Je ontwikkelt je technische en analytische vaardigheden. Een vervolgstudie in de voedingsmiddelentechnologie, biomedische wetenschappen of gezondheidswetenschappen sluit goed aan bij
dit profiel.

Economie & Maatschappij
Ben jij goed in wiskunde en ben je geïnteresseerd in economie en de zakenwereld, dan is dit een heel geschikt profiel voor jou. Met dit profiel ontwikkel je jouw rekenvaardigheden en analytische vaardigheden. Een vervolgstudie in de economie, bedrijfskunde of rechten sluit goed aan bij dit profiel.

Cultuur & Maatschappij
Heb jij een talenknobbel, vind je het leuk om creatief bezig te zijn en ben je geïnteresseerd in de geschiedenis en de wereld om je heen, dan is dit een heel geschikt profiel voor jou. Met dit profiel ontwikkel je jouw taalvermogen en algemene kennis. Een vervolgstudie in de media, communicatie of journalistiek sluit goed aan bij dit profiel.

Xtra bij Dalton

School in school
We vinden het belangrijk dat je een goede start maakt op onze school. Zo zit je in het eerste jaar in je eigen deel van het gebouw. Daar heb je een leer-/werkplein waar je docenten naartoe komen. Een ander
voordeel is dat je op deze manier ook veel andere leerlingen uit het eerste leerjaar leert kennen en
kunt samenwerken.

Je eigen talent ontwikkelen
Je kunt op onze MAVO/HAVO kiezen voor Xtra: een Xtra uur in de week aan de slag met je talent!

KunstXtra: Wie creatief is, kan meedoen aan KunstXtra, waar je niet alleen met beeldende kunst werkt, maar ook aan toneel en muziek doet. Je kunt technieken en materialen uitproberen met leuke opdrachten en je hebt de ruimte om te experimenteren. Improvisatie, dialogen, presentatievormen, tekstanalyse, grime, emoties, inlevingvermogen en verbeeldingskracht staan daarbij centraal.

SportXtra: Ben je gek op sport (je hoeft geen topsporter te zijn) en wil je kennismaken met nieuwe sporten? Dan voel je je vast als een vis in het water in de sportklas. Als je kiest voor SportXtra, krijg je naast de normale gymlessen Xtra sportles en volg je sportclinics van experts. Je haalt bijvoorbeeld je klimcertificaat, volgt clinics ijshockey, rugby en zelfverdediging.

ScienceXtra: Hier gaat de wereld van natuurkunde voor je open en ga je wetenschappelijke proeven uitvoeren. Altijd al meer willen weten over zwaartekracht, zwarte gaten, lichtsnelheid of andere moeilijke vraagstukken? Binnen Science is er veel ruimte om jouw eigen talenten verder te ontdekken. Misschien krijgen jullie het voor elkaar om een product te ontwikkelen wat de wereld verbetert!

English Stream
In de MAVO/HAVO brugklas heb je de mogelijkheid tot het kiezen van Anglia. Je leert veel over wat er in Europa en de rest van de wereld gebeurt. Je spreekt in deze lessen alléén Engels en je schrijft werkstukken in het Engels. Je geniet van een high tea, doet mee aan een Engelstalige theatervoorstelling of e-mailt met leerlingen uit andere landen. Aan het einde van het derde jaar doe je een Cambridge-toets in de Engelse taal.

LIAVA
We hebben een actieve leerlingengroep: L(eerlingen) I(n) A(ctie) V(oor) A(ctiviteiten). Deze groep zorgt niet alleen voor allerlei leuke activiteiten tijdens dagen als Valentijnsdag, maar organiseert ook het schoolschaatsen en denkt mee met feesten als het kerstgala.

De beste MAVO van de regio!
Al jaren hebben we hoge slagingspercentages op de MAVO. Daar zijn we natuurlijk heel trots op! Hoe komt
dat dan? Door de tweejarige brugperiode heb je tijd om te leren leren en te ontdekken wat je kunt en wat je wilt. En omdat je al vroeg leert keuzes maken en verantwoordelijkheid nemen ben je beter voorbereid op het examen.

 

Kom kennismaken en ga mee op Expeditie Dalton! Onderaan deze pagina kun je je aanmelden.

 

Ga mee op Expeditie Dalton en meld je hier aan

 

woensdag 02 december 2020 van 15.00 - 16.30 uur - Science, natuurkunde scheikunde & wetenschappelijke vraagstukken

 

Informatieavond voor ouders van leerlingen uit groep 8


woensdag 9 december 2020  Online, start 19.30 uur

We leggen u online alles uit over het onderwijs op de Kapteynweg en we vertellen u alles over mogelijke Xtra's. Ook de aanmeldingsprocedure zal aan bod komen. Er zullen ook leerlingen aanwezig zijn, omdat zij sommige vragen het beste kunnen beantwoorden.

Bent u nieuwsgierig geworden, schrijft u zich dan snel in voor deze avond!

Stedelijk Dalton Lyceum
Kapteynweg
Kapteynweg 3
3318 EC Dordrecht
078-6530888
kapteynweg@dalton-dordrecht.nl
Facebook Facebook
Daaromdalton