Waarom Dalton?

Download het DaaromDalton Magazine Het Stedelijk Dalton Lyceum is een openbare scholengemeenschap voor middelbaar onderwijs, verdeeld over vier locaties. Omdat alle niveaus binnen één scholengemeenschap aangeboden worden, kun je makkelijk doorstromen naar een andere leerrichting.

Daltononderwijs
Er zijn vijf punten die we belangrijk vinden in het Daltononderwijs. We gaan ze even snel met je doornemen. Het is goed om te weten waarom wij de dingen doen die we doen, zoals lesgeven op een manier die jij fijn vindt. Daar komen ze:

  1. Keuzevrijheid
  2. Samenwerken
  3. Zelfstandigheid
  4. Effectiviteit
  5. Reflectie

Ingewikkeld? Welnee!
Dat klinkt allemaal ingewikkeld, maar het is gelukkig simpel. We willen je vrij laten kiezen uit een lijst met mogelijkheden en schoolvakken. Ook vinden we samenwerken belangrijk en moedigen je aan in je eigen tempo te leren.

Wij leren je zelfstandigheid. En natuurlijk hoort bij de vrijheid die je krijgt ook een eigen verantwoordelijkheid. Je moet dan denken aan zelf je taken indelen en zelf een planning maken. Het lijkt al een beetje op zoals het leven eruit ziet als je van school komt. Dat duurt nog een hele tijd, maar we vinden het fijn dat je goed voorbereid in het leven staat en je weet hoe je jouw talenten kunt toepassen.

 

Vier locaties

Dalton Vakcollege: VMBO basis- en kaderberoepsgericht
Op het Dalton Vakcollege wordt onderwijs aangeboden op basis- en kaderberoepsgerichte leerwegen (BB/KB). Je behaalt je diploma op basis- of kaderniveau, maar door de persoonlijke vorm van onderwijs, krijg je de kans om vakken te volgen op een hoger niveau. En je begint in het eerste jaar al meteen met 10 praktijkuren in de week. Zo kun jij je talenten benutten! Lees meer

Kapteynweg: MAVO en HAVO
Op de locatie Kapteynweg start je in een MAVO/HAVO- of een HAVO/VWO-brugklas. Deze brugklas duurt twee jaar en noemen wij DaltonPlus. Op de Kapteynweg kun je een MAVO(TL)- of HAVO-diploma halen. Je kunt in de onderbouw kiezen voor KunstXtra, SportXtra, ScienceXtra of Anglia (versterkt Engels). Lees meer

Overkampweg: VWO
Heb jij een havo/vwo of een vwo advies? Dan kun je op de locatie Overkampweg een atheneum- of gymnasiumopleiding volgen. Dit kan ook in een tweetalige klas, waar in de onderbouw minimaal 50% van de lessen in het Engels wordt gevolgd. Het vak drama wordt gegeven in een eigen theater, waar je leert je expressief uit te drukken en je te presenteren.
Daarnaast heb je de mogelijkheid om mee te werken aan een schoolproductie. Er is veel aandacht voor de CSM-middagen, die in het teken staan van cultuur, sport en maatschappij. Lees meer

Eulerlaan: ISK
De Internationale Schakelklas is een afdeling voor leerlingen tussen de 12 en 18 jaar. Zij kennen vele nationaliteiten en spreken allen hun eigen taal. Het zijn kinderen van vluchtelingen en arbeidsmigranten.
Het hoofddoel is om deze leerlingen zo snel als mogelijk de Nederlandse taal te leren (en andere vakken zoals wiskunde, Engels en burgerschap), zodat zij goed voorbereid door kunnen stromen naar uiteenlopende vormen van voortgezet of beroepsonderwijs. Lees meer

 

Maatwerk 

Het SDL biedt je graag de ruimte en mogelijkheden om je breed te ontwikkelen. Leerlingen die op hoog niveau sporten of buiten de school cultureel actief zijn, kunnen in aanmerking komen voor aanpassingen in hun rooster. Dit gaat altijd in overleg met de teamleider en vakdocenten. We zijn er trots op dat het SDL sinds november 2020 een Topsport Talentschool (aspirant LOOT-school) is.

 

Onze begeleiding

Mentor
Iedereen op onze school krijgt een mentor. Je mentor is de persoon die jou en je klasgenoten begeleidt. Zo zorgt de mentor dat jouw klas een gezellige klas wordt door veel aan groepsvorming te doen. Je mentor is de docent die jou meestal het beste kent. Je kunt bij hem of haar terecht met vragen over school, als je even niet zo lekker in je vel zit, of als het juist zo goed met je gaat. Je reflecteert samen met je mentor en je ouder(s)/verzorger(s) regelmatig over hoe het met je gaat. Ook helpt je mentor je om naar de toekomst te kijken: wat wil je later gaan doen en wat heb je daarvoor nodig?

Zorgcoördinator
Soms komt de mentor tot de conclusie dat je extra hulp nodig hebt. Het kan gebeuren dat je veel moeite hebt met leren, of dat je met iemand wilt praten omdat je niet goed in je vel zit. De mentor bespreekt dit dan met de zorgcoördinator.

 

Neem contact met ons op

 

VMBO
lees hier meer
MAVO/HAVO
lees hier meer
VWO
lees hier meer

Ga mee op Expeditie Dalton en ontdek onze mogelijkheden!

Meer info

Stedelijk Dalton Lyceum
Eulerlaan 51
3328 KS Dordrecht
078-6526568
centraal@dalton-dordrecht.nl
Facebook Facebook
Daaromdalton